Lovtekst
En særforanstaltning (Socialstyrelsen) kan være en nødvendighed på det specialiserede socialområde – både af hensyn til den enkelte borger og af hensyn til omgivelserne.
En særforanstaltning defineres som en foranstaltning i forhold til problemskabende adfærd, der kræver en personalenormering på mindst 1:1. Iværksættelse af en særforanstaltning forudsætter høj grad af faglighed, ledelse, etiske overvejelser, og at indsatsen vurderes og følges nøje.
Særforanstaltninger er en særlig foranstaltning til borgere, der har et omfattende behov for hjælp og støtte, men som har en så problemskabende adfærd, at et ordinært tilbud ikke er egnet til dem. Særforanstaltninger er ressourcekrævende og fagligt komplekse og kan derfor fylde meget både hos myndighederne og i debatten.
Formålet med særforanstaltningen er at skabe de nødvendige rammer for at håndtere den problemskabende adfærd på en sådan måde, at borgeren kan få et bedre og mere værdigt liv med en højere livskvalitet.
Barnets lov § 12:
Stk. 3 I tilfælde, hvor der er et akut behov for at placere et barn eller en ung og der ikke kan findes et egnet godkendt tilbud, jf. stk. 2, kan et tilbud dog i op til 3 uger indgå i den kommunale forsyning uden godkendelse.
Barnets lov § 32:
Stk. 1, nr. 3, er intentionen at sikre, at barnet eller den unge modtager den nødvendige sociale, følelsesmæssige og praktiske støtte til at fremme deres trivsel og udvikling.
Serviceloven § 85
§ 85
- § 85 Stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.